

Het Onderste Boven haalde tijdens de krui-tocht met Henry Mentink veel informatie op die van belang is voor de toekomst en vitaliteit van burgerinitiatieven.
Deze informatie willen we samen met die burgerinitiatieven en met beleidsmakers verder uitdiepen tijdens een bijeenkomst op vrijdag 27 juni.
We gaan op deze bijeenkomst de kanteling -die al gaande is- een zetje te geven: we willen dat een groot deel van het Nij Begun-geld in een Gronings Democratisch Fonds bewaard gaat worden. We willen een fonds voor initiatieven van onderop, vanuit burgers zelf, dat niet voor overheid of systeempartijen. Het idee 'Gronings Democratisch Fonds' is afkomstig van Albert Jan Kruiter, van het Instituut voor Publieke Waarden. Hij adviseert om zichtbaar te maken welke burgerinitiatieven er al zijn, welke kennis en kwaliteiten er binnen deze initiatieven al bestaan en ontwikkeld wordt. Zie onder enkele fragmenten uit het gesprek met Albert Jan.
Dit is precies wat we we met de krui-tochten hebben gedaan. Kijk 'Groningen weeft...'
We nodigen je uit om op vrijdag 27 juni naar Woldwijk te komen en om mee te denken en af te stemmen over vervolgstappen. Je kunt je aanmelden met onderstaande knop. (lunch 12.00 uur, programma aanvang 13.00 uur, eindtijd 17.00 uur.)
De kanteling
Programma vrijdag 27 juni 2025 van 12.00 - 17.00 uur.
Vanaf 12.00 Inloop met lunch (vrijwillige donatie)
13 uur Welkom en start programma.
Over Coöperatie Woldwijk, kanteling samenwerking met de gemeente Groningen
Dialoog aan de hand van filmfragmenten en interviews.
Aanbevelingen en afronding.
De kanteling, 27 juni
Op zoek naar een Nij Begun voor de ereschuld aan Groningen.
De ereschuld aan Groningen is een morele schuld. Een kans voor de overheid om het verspeelde vertrouwen terug te winnen. Het geld is bestemd voor de inwoners en gemeenschappen van Groningen.
Een belangrijk doel van Nij Begun is te bouwen aan een nieuwe verbinding tussen inwoners en overheid. Zijn we op die weg?
De krui-tochten die Het Onderste Boven dit voorjaar maakt door alle gemeenten van de provincie onderzoekt onder meer deze vraag. De tochten voeren langs bijzondere projecten van bewoners; zij vertellen over de innovatieve oplossingen die zij zoeken voor actuele maatschappelijke vraagstukken. Elke tocht eindigt met een dialoog tussen beleidsmakers en inwoners.
Bewonersinitiatieven zijn niet van vandaag of gisteren. Al decennialang bouwen overal in Groningen inwoners aan leefbaarheid en duurzame sociale gemeenschappen in hun eigen leefgebied. Om dit fijn gewoven netwerk van bewonersinitiatieven te zien is er een kanteling nodig in het kijken. Zien wat waarde heeft en verdient gesteund te worden. Zien dat inwoners verantwoordelijkheid nemen en werken aan oplossingen.
‘De droom die ik voor Groningen zou hebben: wantrouwen herstellen en investeren in initiatieven. Naast formele democratie heb je ook maatschappelijke democratie: hoe lossen burgers hun maatschappelijke problemen op? Gebruik een deel van die middelen om Groningers samen weer perspectief te laten ontwikkelen. Het gebeurt al in zoveel initiatieven. Laat Groningen de beste democratie ter wereld worden. Maak een Gronings Democratisch Fonds en vanuit dat fonds kun je in allerlei initiatieven investeren.’ (in gesprek met Albert Jan Kruiter)
Op vrijdag 27 juni gaan inwoners, volksvertegenwoordigers en deskundigen in gesprek hoe deze initiatieven gezien kunnen worden en erkend in hun waarde. En hoe het steunen van deze initiatieven recht doet aan de opdracht onder Nij Begun en de morele schuld aan de inwoners van Groningen.
We nodigen u uit voor deze dialoog. In dorpen waar de bodem letterlijk beweegt en systemen tekortschieten, willen we samen nieuw vertrouwen weven en bouwen aan een toekomst waarin gemeenschappen de ruimte krijgen om te bloeien.
Klik op onderstaande button om -per mail- op te geven, graag de naam erbij (of meerdere wanneer er meer personen meekomen).
We sturen een ontvangst bevestiging.