top of page

Verslag krui-tocht Eemsdelta 14 en 15 maart 2025

landgoed de camping ondersteboven krui-tocht-2025-03-14-182045_003_edited_edited.png
15 maart eemsdelta-2025-03-15-202542_010.jpeg
15 maart eemsdelta-2025-03-15-202542_015.jpeg

Vrijdag en zaterdag 14 en 15 maart 2025 was de eerste 

krui-tocht in Gemeente Eemsdelta

Landgoed DeCamping, 't Zandt

 

We openden onze tocht op vrijdagmiddag aan een bijzondere keukentafel met heerlijke zelfgebakken appeltaart vers uit de oven, op Landgoed DeCamping in ‘t Zandt. Initiator 

Drewes Wildeman had raadslid Joop v.d Lei uitgenodigd, van de PvdA, en Zef Hemel, een wandelende bijzondere hoogleraar verbonden aan de Abe Bonnema Leerstoel aan de R.U.G.

Ons gesprek ging over een nieuwe toekomst voor Groningen, een nieuwe economie, die er al is. Nieuwe ecosystemen van onderop op gebied van zorg, klimaat, energie, landbouw. Grote maatschappelijke opgaves die lokaal al jarenlang gewerkt worden op plekken zoals Landgoed DeCamping. Opgaves die natuurlijk met elkaar verbonden worden op deze plek omdat het elkaar versterkt, omdat het logisch is. Deze ecosystemen van onderop vormen het grootste project in de Provincie, een fijnmazig weefsel, dat er al is, maar nog geen plek heeft in beleid.

 

K.P. Zijl zoutwaterbad, Loppersum

Zaterdagochtend werden we ontvangen bij het voor Nederland unieke Zoutwaterbad in Loppersum door bestuursvoorzitter Sander Kalfsbeek. Hij vertelde dat het Zoutwaterbad volledig beheerd en onderhouden wordt door meer dan 100 vrijwilligers met kennis van zaken, talent en betrokkenheid. 

Ze waren hard aan het werk het zwembad weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen, het werd helemaal opnieuw betegeld.

 

Stichting Steun je Medemens, Loppersum

Naast het Zoutwaterbad is Stichting Steun je Medemens gehuisvest. Zij ondersteunen minima, mensen die net buiten het armoedebeleid vallen, ook wel ‘stille armoede’ genoemd. Wij werden ontvangen door bestuursvoorzitter Anita Stuts en penningmeester en ervaringsdeskundige Hanneke Huizenga en bestuurslid Inge Brinkman. Zij ondersteunen als vrijwilligers inmiddels een grote groep mensen met voedselpakketten, verjaardagspaketten, sinterklaascadeaus en kerstpakketten. Tevens kan men beroep doen op eerste levensbehoeften zoals kleding, voedsel, verzorgingsmiddelen en nog vele andere producten. Gerund door vrijwilligers die ervaringsdeskundigen zijn en aan deze grote maatschappelijke opgave een volledige dagtaak hebben.

Eikemaheert, boerderij en tuinderij, Loppersum

 

Van dit bijzondere hartverwarmende initiatief lopen we naar de Eikemaheert van Piet Glas en Angela Rijnen. Een biologisch landbouwbedrijf met een erfwinkel. Piet en Angela bieden gelegenheid aan de jonge tuinders Roby Lalkens en Charlie Jansen van Tuinderij Eikemaheert om op hun grond groenten te verbouwen die ze het hele jaar door in pakketten aanbieden aan abonnees voor een sociale prijs. 

Als we tussen de middag aan tafel zitten met elkaar, komen ook Aukje Stoffelsma en Stefan Kleintjes van Klein Alma in Bedum aanschuiven. 

Er ontstaat een boeiend gesprek over hoe moeilijk het is voor jonge mensen om in de land- en tuinbouw een bedrijf te beginnen: door gigantische schuldenlasten vanwege hoge grondprijzen is het bijna onhaalbaar om daar een gezonde bedrijfsvoering op te ontwikkelen.

Voor boeren die willen stoppen is het een zoektocht hoe je je bedrijf continuïteit en jezelf toekomst biedt, omdat het voor hen een levenswerk is. Aukje en Stefan zitten in het midden. Drie generaties die met hart en ziel voedsel produceren voor onze samenleving op een schone niet belastende werkwijze voor de Aarde.

 

Janskerk, Huizinge

Van de Eikemaheert lopen we naar de Middeleeuwse Janskerk in Huizinge waar Reint Wobbes ons ontvangt en vertelt over de 1000 jaar geschiedenis van deze plek en hoe wij in deze geschiedenis passanten zijn en de plek de continue. Hoe belangrijk de kennis van de geschiedenis is om te kijken naar de huidige maatschappelijke vraagstukken. De ervaringskennis en het vakmanschap die ten grondslag ligt aan dit bijzondere 1000 jarige erfgoed zou ons heden ten dage goed van pas kunnen komen in schoon bouwen. In onze tijd met de aardbevingsproblematiek kunnen we veel leren van de bouwmethodes uit de middeleeuwen. Reint houdt een pleidooi de waarde van erfgoed te borgen in de gemeenschap.

 

Hippolytushoes en Middelsoam, Middelstum

Van de Janskerk vervolgen we de weg naar het Hippolytushoes in Middelstum, waar we afsluiten met stamppot zuurkool. Ab Hooijer en Aaf Poortinga vertellen ons als vrijwilligers van Coöperatie Middelsoam hoe ze sinds 2019, toen ZonnehuisgroepNoord zich terugtrok uit het pand, het pand en de zorg proberen te behouden voor de bewoners van Middelstum en omgeving. Zo richtte Ab één van de appartementen in als opbaarruimte, toen de aula uit Middelstum verdween. Een mooie huiselijke plek. Ook voor Ab en Aaf is het een volledige dagtaak die ze met veel liefde en bescheidenheid invullen, terwijl deze van onbetaalbare waarde is. 

 

Wat een rijkdom deze dag, het was een prachtig begin.

Landgoed DeCamping. Het K.P. Zijl zoutwaterbad. Stichting Steun Je Medemens. Eikemaheert boerderij   Eikemaheert tuinderij  Stichting Groninger Kerken. Hippolytushoes

 

Persoonlijke verhalen van deze dagen:

Verslag Henry. Blog Zef Hemel

Overige verslagen: Het Hogeland  --  Westerkwartier  --  Pekela|Westerwolde  --  Oldambt|Midden Groningen  --  Veendam|Stadskanaal  --  Groningen|Nrd Drenthe

bottom of page