Veendam|Stadskanaal
Groningen|Nrd Drenthe
Verslag krui-tocht Westerwolde en Pekela, 16 en 17 mei






Ecodorp Land van Aine in Ter Apel
We worden ontvangen door Fenna Janssen, die voor ons de dag geregeld heeft
Ecodorp Land van Aine is een burgerinitiatief dat sinds 2018 een voormalig industrieterrein van 9 hectare transformeert tot een duurzame, zelfvoorzienende leefgemeenschap. Op het terrein, waar ooit een aardappelmeelfabriek stond, worden ecologische woningen gebouwd met natuurlijke materialen zoals stro, leem en hout. De huizen zijn compact (45–90 m²) en gericht op passieve zonne-energie.
Matthijs Brandsma en Gerry Reinders leiden ons rond en vertellen onder andere dat, door de opzet en de inrichting van het terrein, niet te zeggen is wat de voortuin of de achtertuin is. En volgens de vergunningen mag je in de voortuin niet iets bouwen. Lastig puntje dus voor de gemeente dus.
Ook de internationaal bekende strobalen bouwer Tom Rijven spreken we even tijdens de bouw van een strobalen huis .
Het dorp streeft naar een gemeenschap van 50 tot 100 bewoners van alle leeftijden. Gemeenschappelijke voorzieningen zoals een dorpshuis, werkplaatsen, moestuinen, een voedselbos en een stilteplek bevorderen samenleven en delen. Energie wordt opgewekt via zonnepanelen en warmtepompen, terwijl afvalwater wordt gezuiverd met helofytenfilters.
Permacultuur vormt de basis voor de landschapsinrichting, met zones variërend van bedrijvigheid tot rust en natuur. Voedsel wordt lokaal verbouwd in moestuinen en voedselbossen, waarmee in de zomer tot 50 bewoners van seizoensgroenten worden voorzien.
Het ecodorp is ook een plek voor educatie en ontmoeting. Regelmatig worden workshops en open dagen georganiseerd over onderwerpen als permacultuur en ecologisch bouwen. Daarnaast wordt het industriële erfgoed behouden en herbestemd voor culturele en educatieve doeleinden.
Ecodorp Land van Aine is een inspirerend voorbeeld van duurzaam samenleven, waarbij ecologie, erfgoed en gemeenschap centraal staan.
Gerrie liep met ons mee naar Sellingen. Ze vertelde over de besluitvorming binnen het dorp, die gaat volgens sociocratische principes. Op hun site vonden we het volgende: 'We gebruiken participatieve sociocratische besluitvorming om onze gelijkwaardigheid en samenredzaamheid te waarborgen. We investeren in een gezonde en hechte gemeenschapsvorming en komen regelmatig samen. Eigen verantwoordelijkheid, goed noaberschap en betrokken zijn bij elkaar zijn daarbij uitgangspunten. We ontwikkelen vaardigheden om op een harmonieuze manier met elkaar om te gaan en onze persoonlijke ontwikkeling te verdiepen.' Misschien de reden dat bijna alle pioniers vanaf het begin er nog steeds wonen?
Zij besteden ook veel tijd aan het contact met buurtbewoners en betrekken proactief de gemeente bij de verschillende stappen.
In verbinding blijven en ook dingen voor de buurt doen is belangrijk.
Zie onderaaan het verslag van het bezoek (volgt)
en een artikel met film opnamen van RTV Westerwolde
Rineke Dijkinga en Jan Dommerholt
Rineke Dijkinga is een Nederlandse voedingstherapeut, auteur en pionier in regeneratieve landbouw. Na jarenlange ervaring als orthomoleculair en natuurgeneeskundig therapeut in Sellingen, waar ze duizenden mensen met chronische klachten begeleidde, besloot ze haar kennis te delen via boeken en trainingen. Met titels als Weten van (h)eerlijk eten en Je Brein Vitaal inspireert ze mensen om onbewerkte, voedzame voeding te omarmen .
In 2017 kochten Rineke en haar man Jan Dommerholt een stuk land in Sellingen, dat ze omvormden tot ‘Heerlijk Westerwolds Land’. Hier experimenteert Rineke met agroforestry, permacultuur en biodiversiteit, waarbij ze gewassen als boekweit, vlas en Japanse haver verbouwt . Ze test alles zelf uit in haar tuin, van teelt tot verwerking, en deelt deze ervaringen via workshops en trainingen op het land .
Rineke’s missie is om mensen bewust te maken van de relatie tussen bodemgezondheid en menselijke gezondheid. Door zelfvoorzienend te zijn en kennis te delen, hoopt ze anderen te inspireren om ook stappen te zetten naar een duurzamer en gezonder leven.
Hier (en onderaan) een beeldverslag van ons bezoek.
17 mei




Wedde dat ‘t lukt
Stichting Wedde dat ’t lukt is een bewonersinitiatief in de dorpen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen (gemeente Westerwolde), dat zich richt op het bevorderen van zelfstandigheid en welzijn van inwoners door het verbinden van informele en formele zorg. Het project is ontstaan uit samenwerking tussen huisarts Hans Berg en de dorpsraad, en wordt ondersteund door dorpsondersteuners Ellen ten Kate en Sandra Meulman. Zij fungeren als schakel tussen hulpvragers, vrijwilligers en professionele zorgverleners, en coördineren jaarlijks honderden hulpvragen variërend van praktische klusjes tot sociale ondersteuning. 
Vrijwilligers spelen een cruciale rol binnen de stichting; inmiddels zijn er ruim 100 actieve vrijwilligers die bijdragen aan de leefbaarheid van de dorpen. Een voorbeeld van hun inzet is het project ‘Samen Aan Tafel’, waarbij eenzame ouderen worden uitgenodigd voor een gezamenlijk diner om sociale isolatie te verminderen. 
In 2024 vierde de stichting haar 10-jarig bestaan, waarbij het succes van het project werd benadrukt door de landelijke erkenning en diverse prijzen die het heeft ontvangen. De stichting blijft zich inzetten voor het versterken van de sociale cohesie en het ondersteunen van inwoners in hun dagelijkse leven.
Zie ook het filmpje op hun site. Ook Het Onderste Boven filmde een gesprek met Hans Berg, elders op deze site te vinden.
Burcht Wedde
Burcht Wedde is een middeleeuws kasteel gelegen aan de Westerwoldse Aa in het Groningse dorp Wedde. Gebouwd rond 1360 door Adde Addinga, diende het als machtscentrum van de heerlijkheid Westerwolde. De burcht speelde een belangrijke rol tijdens de Tachtigjarige Oorlog; in 1568 trok Lodewijk van Nassau vanuit de burcht op tegen de Spanjaarden, wat leidde tot de Slag bij Heiligerlee, de eerste overwinning van de Nederlandse opstandelingen. 
Tegenwoordig fungeert de burcht als kinderhotel voor kinderen tot zestien jaar die opgroeien in moeilijke omstandigheden. Zij kunnen hier onbezorgd vakantie vieren in een veilige en inspirerende omgeving. 
Daarnaast is Burcht Wedde open voor publiek van april tot oktober en biedt het diverse mogelijkheden zoals rondleidingen, tentoonstellingen en evenementen. Bezoekers kunnen onder andere de ridderzaal met wapenexpositie, de Haselhoff Sociëteit en de Koningskamer bezichtigen. De burcht is ook beschikbaar voor privégelegenheden zoals bruiloften en vergaderingen.
Met zijn rijke geschiedenis en maatschappelijke inzet is Burcht Wedde een unieke bestemming in het noorden van Nederland.
We maakten een mooie wandeling rond de Burcht van Wedde, en sloten de dag af met een dialoog en eten bij Ecodorp Land van Aine.